Elemente de banking Vol. 2 Produse bancare - ZOICAȘ-IENCIU, Adrian (Presa Universitară Clujeană, 2024)
În ziua de azi nimeni nu mai poate prezenta băncii o bancnotă cu pretenția de a primi în schimbul ei o anumită cantitate de aur. Mai mult, însăși numerarul format din monede și bancnote este pe cale de dispariție, pe măsura generalizării plăților online în monedă scripturală. Din tot conceptul arhaic al depozitului de metale prețioase, constituit în cadru bancar, fie el trezorerie regală, templu, bancher persoană fizică sau bancă, a rămas doar ideea consemnării, în cadrul unor conturi asociate fiecărui client, a disponibilului de monedă scripturală și a dinamicii acestuia. Suplimentar procesului de emisiune monetară realizat de băncile centrale, întoarcerea sumelor împrumutate de băncile comerciale în pasivul acestora, sub forma depozitelor altor clienți, permite în continuare multiplicarea masei monetare sub formă scripturală.