Feleacu (judeţul Cluj): monografie lingvistică - COLCIAR, Rozalia (Presa Universitară Clujeană, 2024)
În acord cu definiția dată de către Sextil Pușcariu limbii, pe care marele lingvist român o consideră „cel mai scump patrimoniu național” (ALR I/I 1938: 9), demersul de față reprezintă o încercare de tezaurizare a unui grai românesc transilvănean a cărui continuitate, în cosmopolitul secol XXI, se află tot mai mult sub semnul întrebării. Prin urmare, prezentul studiu se constituie într-o monografie lingvistică a unui vechi sat transilvănean eminamente românesc: FELEACUL Clujului. Perspectiva pe care o abordăm este aceea a lingvistului dialectolog, coautor al Atlasului lingvistic român pe regiuni. Transilvania și, nu în ultimul rând, a vorbitorului nativ al graiului din această localitate.