Consum şi practici culturale la nivelul Zonei Metropolitane Cluj : lucrători culturali, practici culturale ale populaţiei, importanţa subiectivă a artei şi culturii, bunăstare subiectivă prin cultură, intimitate culturală urbană - ZBRANCA, Rarița; POP, Cristian; PETROVICI, Norbert (Presa Universitară Clujeană, 2024)
DOI: https://doi.org/10.52257/9786063722264 În această analiză ne propunem să răspundem la câteva întrebări cheie legate de peisajul cultural din Zona Metropolitană Cluj (ZMC). Cum influențează caracteristicile socio-economice ale populației din ZMC practicile de consum cultural? Care sunt principalele bariere în accesul la bunuri și servicii culturale pentru diferite grupuri sociale? În ce măsură infrastructura culturală din ZMC satisface nevoile și preferințele culturale ale populației? Cum se reflectă digitalizarea și noile media în practicile de consum cultural ale locuitorilor metropolitani? Care este rolul lucrătorilor culturali în modelarea peisajului cultural local? Datele care ne ajută să răspundem la aceste întrebări provin dintr-o anchetă telefonică, realizată în luna ianuarie 2022, pe un eșantion reprezentativ la nivel de ZMC cu 735 de cazuri valide. Prin urmare, rezultatele se referă la situația din 2021, an în care pandemia de COVID-19 afectează puternic sectorul cultural.