Modalități de valorificare a textului științific în domeniul educațional - RAD, Dana; BACIU, Ciprian; BOCOŞ, Mușata Dacia (Presa Universitară Clujeană, 2024)
Cercetarea educațională are un câmp larg de manifestare și de expresie la nivelul acțiunilor domeniului social, cu relevanță atât pentru planul teoretic al educației prin radiografierea, investigarea, cunoașterea, interpretarea, înțelegerea problemelor educației, cât și pentru planul practic prin orientarea, optimizarea, inovarea, reformarea, prospectarea practicilor educative. Cercetarea educațională reprezintă, astfel, sursă pentru noi cercetări fundamentale sau aplicative. Cu ajutorul aparatului metodologic științific, cercetătorii din domeniul științelor educației observă, înțeleg, experimentează, explică, interpretează problemele educației, generalizează, conceptualizează, prospectează și inovează realitatea educațională.