Exerciţiul fizic - baze teoretice - MILON, Alexandra Gabriela (Presa Universitară Clujeană, 2024)
Exercițiul fizic este un aspect vital al vieții umane, implicând mișcarea corporală și activitatea musculară pentru a menține sau îmbunătăți starea de sănătate și funcționarea organismului. Din punct de vedere teoretic, exercițiul fizic este studiat în cadrul științelor sportului și al educației fizice, abordând aspecte precum fiziologia, biomecanica și psihologia mișcării umane. Corpul uman este proiectat pentru mișcare, iar exercițiul fizic reprezintă modalitatea prin care acesta își păstrează sănătatea și funcționalitatea, contribuind la menținerea echilibrului între diferitele sisteme și organe. În cadrul exercițiilor fizice, sunt implicate diverse calități psihomotrice, precum forța, rezistența, îndemânarea, agilitatea, echilibrul și flexibilitatea, fiecare având un rol distinct și esențial în performanța și sănătatea organismului.