Erminia reprezentărilor artistice bizantine II. Evanghelia copilăriei lui Iisus Hristos (de la Naștere până la venirea în Templu la vârsta de 12 ani) - CHIRILĂ, Ioan; TRIF, Claudia-Cosmina (Presa Universitară Clujeană, 2024)
Tradiția Bisericii reprezintă cea de-a doua sursă de inspirație pentru iconografie. Aici sunt cuprinse scrierile Sfinților Părinți, experiența liturgică și reperele dogmatice care conturează învățătura și viața Bisericii. Scrierile Părinților consemnează maniera în care comunitatea eclesială prin aceste vârfuri de lance se raportează la textul scripturistic și la evenimentele care sunt integrate prin valoarea lor teologică în istoria mântuirii care înveșnicește. Prin urmare, operele lor au fost folosite pentru a explica, elucida și completa textul suport, fie biblic, fie apocrif.