Optimizarea proiectării unui generator sincron ce echipează o microhidrocentrală - SPUNEI, Elisabeta (Presa Universitară Clujeană, 2024)
Evoluția proiectării mașinilor sincrone se bazează pe evoluția nivelului tehnologic, fără însă a renunța la realizările anterioare și la relațiile de bază utilizate în proiectare. Lucrarea analizează un generator sincron din perspectiva proiectării (clasice și optimale) și a testării acestuia. Astfel, utilizând relațiile clasice de dimensionare s-a proiectat un generator sincron pentru o microhidrocentrală, pornind de la caracteristicile construcției unde se amplasează și de la dimensiunile de gabarit necesare. Proiectarea optimală a avut ca funcție obiectiv obținerea unui generator al cărui cost total să fie cât mai mic, dar care să asigure cele mai bune performanțe și siguranță în funcționare atât în regim staționar, cât și dinamic.