Cazul Paul Palaiologos Tagaris, Παῦλος Παλαιολόγος Τάγαρις [c. 1320/1340 – d.1394] în contextul istoriei bisericești, din secolul al XIV-lea - MĂLINAŞ, IOAN MARIN (Presa Universitară Clujeană, 2024)
Parcurgând drumul vieții, așa după cum și l-a expus Paulos Palaiologos Tagaris, în spovedania sa publică, în fața Sinodului Endemic, din Constantinopol, din anul 1394, cu toate oscilațiile și zigzacurile avute, cu convertirea la Biserica Catolică și revenire la Biserica Ortodoxă, ne putem pune întrebarea, în care infern sau iad el va ajunge sau privitor la unicitatea sau pluralismul acestuia, precum și a purgatoriului și a paradisului sau raiului. Noi credem în unicitatea paradisului și a infernului, după cum arată și mărturiile scripturistice, privitoare la Eden, Εδέμ, vezi Facere, cap. 2 și 3. Edenul biblic este un loc pe pământ, iar raiul [paradisul] este grădina creată de Dumnezeu în partea de răsărit a acestuia, „hortus in Eden”. Rai sau paradis, înseamnă în limba persană „grădină înverzită și înflorită”, iar în limba ebraică „paradus”, are același înțeles.