A pályaválasztás neveléstudományi aspektusai. Empirikus vizsgálatok a középiskolások pályaválasztási nehézségeiről - OLTEANU, Lucián Liviusz (Presa Universitară Clujeană, 2025)
A dolgozat célja a középiskolás diákok pályaválasztási nehézségeinek mérési módszereinek és beavatkozási lehetőségeinek vizsgálata, különös tekintettel két mérőeszköz – a Career Decision‐Making Difficulties Questionnaire (CDDQ) és a Career Factors Inventory (CFI) – magyarországi adaptációjára, valamint egy döntés‐elősegítő tréning pilot vizsgálatára. A kutatás első részében feltáró és megerősítő faktoranalízissel validáltuk a CDDQ és a CFI strukturális érvényességét, melyek eredménye alapján a CDDQ esetében öt, míg a CFI kérdőívben négy faktor azonosítható. A statisztikai elemzések során nem-parametrikus módszereket alkalmaztunk, például Mann–Whitney U és Kruskal–Wallis teszteket, amelyek azt mutatták, hogy a diákok pályaválasztási nehézségei szignifikánsan befolyásolódnak nemi és életkori különbségek szerint.