Aplicarea locală a principiilor globale de reducere a efectelor schimbării climatice asupra arhitecturii clădirilor şi a oraşelor - AMÂIEI (Găbureanu), Laura C. (Presa Universitară Clujeană, 2025)
Proiectarea sustenabilă reprezintă unul dintre punctele principale de concentrare în arhitectură și urbanism, de la începutul alertelor la nivel global referitoare la schimbările climatice și la alte efecte negative semnificative ale clădirilor și orașelor asupra planetei și a sănătății utilizatorilor. Raportarea la spațiu și arhitectură transformă comunitățile și orașele în organisme vii care necesită integrare în contextul înconjurător, nu doar prin țesutul urban sau din punct de vedere estetic sau funcțional, ci ca o legătură cu întreaga lume, în toate aspectele ei în ansamblu.