DIPTICON SAU CRONOLOGIE PATRIARHALĂ ŞI IMPERIALĂ. PENTARHIA – ΠΕΝΤΑΡΧΙΑΣ, vol. I - MĂLINAȘ, Ioan Marin (Presa Universitară Clujeană, 2014)
Ioan Marin MĂLINAȘ nu este la prima sa apariție editorială, fiind cunoscut chiar și cititorilor revistei noastre mitropolitane încă din anul 1975. Pe lângă numeroase studii și articole apărute în diferite reviste bisericesti și laice, din țară și din străinătate, de data aceasta Ioan Marin Mălinas pune la dispoziția cercetătorilor de istorie și cititorilor obisnuiți a zecea sa carte „Dipticon sau cronologie patriarhală și imperială”, volum, menit să înceapă o trilogie despre PENTARHIE (sau sistemul celor cinci căpetenii sau patriarhi, din primul mileniu crestin: Roma Veche, Constantinopol Noua Romă, Alexandria, Antiohia și Ierusalim), a Vechilor Orientali (asirieni, copți, armeni, sirieni, etiopieni etc.), a întâistătătorilor și patriarhilor autocefali și autonomi din epoca ante și postimperială – 1453 - a greco-catolicilor de toate etniile și riturile, precum și a patriarhilor de rit latin impuși de cruciați la Constantinopol și în Orientul Creștin.