Blaj. Studiul reliefului - ROȘIAN, Gheorghe (Presa Universitară Clujeană, 2022)
Localizarea geografică a Blajului, la Confluența Târnavelor, a fost condiționată, în mod deosebit, și de către relief. Prezența culoarelor de vale, prevăzute la partea inferioară cu lunci și terase extinse, a constituit, cu siguranță, un factor marcant, în procesul edificării uneia dintre cele mai importante așezări urbane din Depresiunea Transilvaniei. Am sesizat belșugul acestui ținut încă din copilărie, pe care mi-am petrecut-o la Blaj, locul în care m-am născut. Se explică astfel componenta afectivă, care a stat la baza abordării acestei tematici.