O jumătate de veac de RLS la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (1974-2024) Volum aniversar - PLATON, Elena; SACALÎŞ, Anca Lorena (Presa Universitară Clujeană, 2025)
În ciuda vântului aducător de lapoviță și a vremii mohorâte din acest sfârșit de noiembrie 2024 care ne îmbie să scriem, la gura sobei, câteva pagini atinse de melancolie, ne vine greu să găsim tonul potrivit pentru cuvântul de deschidere la această carte. Poate, fiindcă, ascunzând în ea o jumătate de veac de istorie de toate felurile, ea este ceva mai specială. Pe de o parte, regăsim aici istoria rece a unui întreg domeniu – Româna ca limbă străină (RLS) –, pe care o putem proba, cu ușurință, prin numeroase documente și lungi liste cu minunate realizări profesionale. Alături de ea, se cuibărește însă și o istorie orală, caldă și plină de însemnătate, pe care, ca fost etnolog cu o oarecare vocație antropologică, ne-am chinuit, de multă vreme, „să punem mâna” și să o imortalizăm în scris.