Răul deliciului lumesc. Spre un economics imperfect al mizelor minciunii - BODEA, Gabriela (Presa Universitară Clujeană, 2025)
O parte importantă din noi o destinăm cunoașterii. Dar o mică fracțiune rămâne, cu îndărătnicie, potrivnică acestui proces. De aceea, chiar și atunci când răzbatem spre lumină (căutând adevărul), ne lăsăm înconjurați de teamă. Și... alegem uneori minciuna, care redă strădania cuiva de a ne convinge ceva despre care știe că este un fals. Uneori, trezită din somn, societatea globală reacționează. Alteori, rămâne amorțită într-un firav accept / refuz. Dar frecvent, ea cade pradă pasiunii morbide pentru mâzgă, mâl și noroi. Deci, între limitele deloc iluzorii trasate de păcatele economice, găsindu-și un loc cald în orice conjunctură, tronează minciuna. Protecția completă împotriva sa este o himeră, deoarece fizionomia celui care înșală este pe cât de ademenitoare, pe atât de mârșavă. Într-un asemenea spirit, cartea de față oglindește o provocare personală: aceea de a constata, franc, dacă mizele minciunii – cele care alterează autenticul, evocând răul deliciului lumesc – pot articula repere ale unui Economics imperfect.