Analiză comparativă a performanțelor educaționale ale elevilor de gimnaziu și liceu din școlile publice și cele confesionale orădene - CURTA, Iosif Viorel (Presa Universitară Clujeană, 2026)
Lucrarea analizează comparativ performanțele educaționale ale elevilor de gimnaziu și liceu din școlile publice și cele confesionale din Oradea, în perioada 2015–2022. Pornind de la literatura internațională de specialitate – în special de la dezbaterile inițiate de Coleman privind „efectul școlilor catolice" – studiul testează empiric ipoteza conform căreia religia și mediul școlar confesional constituie variabile semnificative ale reușitei școlare. Cercetarea este structurată în trei studii complementare: o analiză cantitativă a rezultatelor la Evaluarea Națională și Bacalaureat în perioada 2011–2016, o anchetă pe eșantion de elevi de clasa a VIII-a privind impactul religiozității asupra performanței, și un studiu calitativ al percepțiilor directorilor din patru tipuri de școli orădene. Studiul urmărește totodată să evidențieze rolul capitalului social și al implicării religioase a elevilor și părinților în obținerea rezultatelor școlare, într-un context marcat de scăderea calității educației publice și creșterea abandonului școlar în România post-decembristă.