Apa, chintesenţa vieţii: mentalităţi, mituri, literatură - RĂCHIȘAN, Delia-Anamaria (Presa Universitară Clujeană, 2026)
Lucrarea își propune să evidențieze faptul că apa devine punct de conjuncție între mentalități, mituri și literatură. Indiferent de mentalitate (primitivă, tradițională, științifică etc.), apa posedă o valoare incomensu-rabilă. Studiul vizează binaritatea gândire științifică-gândire empirică. Știința confirmă ceea ce străbunii noștri știau, deja, de veacuri. În jocul dintre aparență și esență, în acest du-te-vino al contrariilor care se armonizează, apa nu se rezumă doar la formula chimică H20, apa este cu mult mai mult, apa reține informații, apa deține memorie. Apa coroborată cu forța magică a cuvântului, cu puterea rugăciunii, cu tradițiile spirituale, cu mentalul colectiv dezvăluie un univers acvatic aflat sub tutela sacrului. Așadar, apa deține o taină pe care doar inițiații o cunoșteau.