Tantervelméleti alapismeretek. A koragyermekkori nevelés és elemi oktatás tantervéről pedagógus(jelöltek)nek - STARK, Gabriella (Presa Universitară Clujeană, 2026)
Az egyetemi jegyzet segíti az eligazodást a pedagógusjelöltek és gyakorló pedagógusok számára a tantervelmélet berkeiben. Nyolc fejezeten keresztül visz ez az út(baigazítás): a tantervelméleti alapfogalmakból kiindulva a nemzeti alaptanterv sajátosságain keresztül először az iskolai curriculumra fókuszál, kidomborítva a tantervi alapdokumentumok (kerettanterv, tantárgyi programok, tankönyvek) és kiegészítő dokumentumok (tantervi segédeszközök) jellemzőit, aktuális példákkal alátámasztva az elméleti bemutatást. Ezt követi a 2019-es koragyermekkori nevelési curriculumának bemutatása, a bölcsődei és óvodai szegmens sajátosságait kidomborítva. A tantervi út a tervezéssel zárul, a tanító és óvodapedagógus egyéni tervezési dokumentumainak elemzésével.