Românii maramureșeni din Transcarpatia, Ucraina - CHIȘ, Vasile Timur; SIMION, Simona Alina; HOTEA, Mihai; BOTOȘ, Ion M. (Presa Universitară Clujeană, 2026)
Comunitatea românească din Transcarpatia se înscrie în categoria populațiilor autohtone cu vechime istorică atestată, a căror prezență continuă în regiune precede formarea granițelor politice moderne. În urma modificărilor succesive ale frontierelor, această populație a rămas în afara statului român, păstrând însă elemente definitorii ale identității sale etnice și culturale, ce probează continuitatea românească în spațiul transcarpatic.