A munkavállalók védelme a munkáltató személyébenbekövetkező változás esetén a 2001/23/EK irányelvés a romániai szabályozás tükrében - BOKOR-SZŐCS , Izabella (Presa Universitară Clujeană, 2026)
A hatvanas évek második felének Nyugat-Európájában az ún. tőkekoncentrációs folyamatok felerősödtek, s ennek a tőkekoncentrációnak egyes megnyilvánulási formái ami sok esetben azt eredményezték, hogy a munkahelyek (álláshelyek) instabilakká váltak. Derek Fraser brit történész a jóléti állam „welfare state” alakulását Angliában a következő képen foglalja össze: „A liberális, viktoriánus korban csírázott, gyermekkorát a kollektivista és statikus pre- és poszt-világháborús időszakban érte el, az 1940-es évek univerzalizmusában megért, valamint az 1950-es és 1960-as évek konszenzusában és gördülékenységében teljes pompájában virágzott. Az 1970-es években hanyatlásnak indult, mint egy leveleit hullató rózsa ősszel.”