Comunități intenționale în România - MARDACHE, Andreea-Claudia (Presa Universitară Clujeană, 2026)
Leafe Christian definește comunitatea intențională rezidențială ca fiind „un grup de oameni care au ales să trăiască cu sau alături unii de ceilalți pentru a avea un stil de viață împărtășit sau un scop comun”. De multe ori, astfel de comunități se caracterizează prin idealism, indivizii construind o viziune de a trăi mai bine, pornind de la o lipsă a culturii majoritare. Leafe Christian consideră că formarea unor astfel de comunități reprezintă un fenomen cultural de amploare în care, simultan, mii de oameni realizează că trăiesc într-o societate tot mai fragmentată, superficială, costisitoare și mai periculoasă și că le este dor de un mod de viață mai cald, mai sănătos, mai bun, mai accesibil, mai plin de cooperare, în care oamenii se simt mult mai conectați unii cu ceilalți. Mai mult decât atât, traiul în comunitate pare a fi mai sănătos atât pentru oameni, cât și pentru planetă.