TRANSILVANIA ÎN SECOLELE XIX-XX. STUDII DE DEMOGRAFIE ISTORICĂ - BOLOVAN, Paula Sorina; BOLOVAN, Ioan; PĂDUREAN, Corneliu (2007)
Istoria populaţiei nu este un domeniu facil, însă apropierea de el permite istoricului să înţeleagă mai bine anumite desfăşurări, să încadreze corespunzător evoluţiile politice, social-economice, culturale şi mentale. Astfel, trebuie să avem în vedere că dimensiunea istoriei este dată de individul care acţionează. Lucien Febvre repeta cu obstinaţie că istoria este ştiinţă a omului, a trecutului uman, şi nu ştiinţă a lucrurilor sau a conceptelor: „Istoria – ştiinţă a omului şi atunci faptele sale, da, sunt fapte umane; îndatorirea istoricului este să regăsească oamenii care le-au trăit.” [...]