MAREA BRITANIE ŞI BALCANII. PAGINI DE DIPLOMAŢIE, 1914-1915 - VELTER, Tiberiu (2007)
Tiberiu Velter s-a afirmat în ultimii ani un reputat specialist în relaţiile diplomatice româno-britanice. Bun cunoscător al arhivelor diplomatice din Marea Britanie, autor al unei apreciate teze de doctorat pe această temă, Tiberiu Velter ne oferă prin această carte un capitol din istoriadiplomatică a Marii Britanii în timpul primului război mondial: politicabalcanică a guvernului de la Londra.Marea Britanie şi Balcanii. Pagini de diplomaţie 1914-1915 este otentativă reuşită de a dezvălui implicaţiile guvernului britanic în Balcani, întimpul crizei orientale care a precedat primul război şi în primii doi ani derăzboi decisivi pentru atragerea României de partea Antantei. In mod fericit,cartea lui Tiberiu Velter completează literatura românească despre angajareaRomâniei în războiul pentru înfăptuirea unităţii naţionale, adăugând acestcapitol de istorie diplomatică britanică, mult prea puţin cunoscut încomparaţie cu politica Franţei sau a Puterilor Centrale. In egală măsură,cartea încheie o serie de lucrări dedicate relaţiilor româno-britanice însecolul al XlX-lea, la care au contribuit de-a lungul deceniilor mai mulţiistorici.Lucrarea se remarcă prin contribuţiile documentare inedite,descoperite în arhivele britanice, franceze sau româneşti, puse în circulaţie înpremieră în istoriografia româna. Aproape exclusiv cartea este întemeiată pedocumente din arhive diplomatice, comentate cu pertinenţă şi o bunăcunoaştere a epocii. [...]