COLORANŢII ORGANICI - PANEA, Ioan (2008)
O primă definiţie a coloranţilor a fost aceea de substanţe colorante, adică de substanţe care conferă culoare altor substanţe sau materiale. Materialele pe care s-au aplicat, se aplică şi se vor aplica coloranţii, cu scopul de a le conferi culoare, sunt foarte diverse şi vor fi numite în continuare substraturi de colorat. Ele au fost şi sunt:pielea, textilele, blănurile, lemnul, părul uman, consturcţiile, alimentele, cosmeticele, hârtia, masele plastice, medicamentele, cauciucul, practic aproape toate obiectele utilizate de om. În timp, s-a constatat însă că nu toate obiectele colorate îşi păstrează culoarea conferită de coloranţi pe durata dorită. De aceea, s-a impus o definiţie mai completă a coloranţilor. Conform acesteia, un colorant este o substanţă colorantă capabilă să coloreze suficient de rezistent un substrat de colorat.