ERDÉLYI TÁRSADALOM 1/2 - VERES, Váler; HORVÁTH, István (2007)
Publicaţie a Catedrei de Sociologie, Linia de Studii Maghiară (Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială), Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca. A romániai magyarokra vonatkozó demográfiai kutatásoknak a 2002. évi romániai népszámlálásokadtak lendületet. A legfontosabb megválaszolandó kérdés az volt, hogy mivel magyarázható amagyar népesség mértékében a szakértőket is meglepő fogyása. Ők gyakorlatilag megegyeztek abban,hogy három fő tényezővel kell számolnunk. Ezek a természetes népmozgalom, a migráció, illetveaz asszimiláció. Az első tényezőt, a természetes népmozgalmi folyamatok alakulását járja körüle tanulmány szerzője, aki szociológus, diplomáját a kolozsvári BBTE Szociológia Szak MagyarTagozatán szerezte. Jelenleg az RMDSZ szakértőjeként a Demográfiai Munkacsoport szervezője,illetve az ELTE doktori hallgatója. Érdeklődési területei: demográfia, nemzetközi migráció,biográfia-elemzés.Mondandóm lényege, hogy a romániai magyarság a 2002. évi népszámlálás által regisztrált- 193.000 fős fogyásának fő okaként, az eddigi feltételezésekkel ellentétben, nem a kivándorlást,hanem a természetes népmozgalmi veszteséget jelölhetjük meg. E kijelentést követően nyombanvisszakoznék is, hisz a lélekszámcsökkenés mögött rejlő társadalmi-demográfiai okok mechanikusszétválasztása, majd számszerű összeadása félrevezető. A különböző népesedési folyamatokközött összefüggés, folyamatos kölcsönhatás van. A természetes népmozgalmi folyamatokategyrészt - mint arról a továbbiakban szó lesz - jelentősen befolyásolják a migrációs folyamatok,másrészt az asszimilációs folyamatokkal is szorosan összefüggnek. [...]