SINCRETISMUL RELIGIOS ÎN DACIA ROMANĂ - NEMETI, Sorin (2007)
Prefaţă. Cercetarea sincretismului constituie unul din cele mai dificilesubiecte care se pot aborda privitor la religiile antice. Dificultăţilor inerente,datorate aspectelor psihice care sunt greu de surprins, de abordat şi deînţeles, li se adaugă dificultăţile cauzate de informaţia lacunară. Dinaceste motive - şi nu pentru că subiectul n-ar fi atrăgător - o lucrarespecială dedicată sincretismului religios în Dacia romană nu s-a scris încă,totul rezumându-se până acum la câteva constatări cu caracter general orila încercări de descifrare \"punctuală\" a unor monumente sincretice.Sorin Nemeti a avut curajul unui asemenea demers. Analiza sapurcede de la problematica generală a sincretismului ca opţiune culturală.A pornit de la diferitele teorii moderne asupra formelor sincretismuluireligios antic, de la diversele tipologii, surprinzând critic deficienţele acestoradin urmă, pentru ca să aplice pentru cadrul concret al cercetării sale celemai utile constatări din bibliografia internaţională. După analiza tipologiilor luiLeveque, apoi a aceleia construită aproape involuntar de Motte şi VincianePirenne-Delforge, în sfârşit - aceea a lui Le Glay, concluzia autorului estecă tipologizarea sincretismelor este numai parţial utilă. Acest cvasi-refuz alordonărilor este în concordanţă şi cu alte aspecte ale cărţii, autorul - subinfluenţa subiectului, poate şi prin propriul mod de gândire - fiind dincapul locului adeptul unui pan-sincretism atât al figurilor divine antice câtşi al cercetării moderne.Spirit critic, autorul sesizează \"clişeele interpretărilor moderne\"care ar simplifica nepermis cercetarea politeismului epocii imperiale.Pentru Sorin Nemeti studierea în detaliu a sincretismului s-arconfunda cu studiul religiei provinciei Dacia în totalitatea sa. De aceea îşipropune doar studierea proceselor sincretiste, nu a figurilor divinerezultante. Considerând că analiza cauzelor sincretismului este lipsită deobiect, autorul conchide că va putea totuşi, prin stabilirea parametrilorfenomenului, a criteriilor esenţiale şi a modalităţilor de producere, săajungă la o definiţie univocă a sincretismului.Autorul dezbate interpretatio antiqua şi formele sale clasice,interpretatio Graeca şi interpretatio Romana ca şi feluritele inlerpretationesbarbare. Autorul dezbate henoteismul şi tendinţele monoteiste. [...]