SOCIETATEA ŞI BOLNAVII PSIHIC: PERSPECTIVE PRIVIND ASISTAREA BOLNAVILOR PSIHIC ÎN COMUNITATE - ROTH, Maria (2009)
Discutarea atitudinilor societale româneşti privind îngrijirea bolnavilor psihic s-a impus în ultimii ani ca o necesitate absolută.Conferinţa organizată a adus în prim plan necesitatea umană a destigmatizării acestei categorii de bolnavi şi premisele socio-juridice ale înfiinţării unor forme comunitare de asistare.Organizarea evenimentului a fost posibilă în cadrul parteneriatului existent de mai mulţi ani între Catedra de Asistenţă Socială a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi Facultatea de Asistenţă Socială şi Ştiinţele Îngrijirii din Weingarten- Ravensburg, RFG. Parteneriatul a fost iniţiat la începutul anilor 2000 de către Asociaţia „Beclean e. V.”/Asociaţia Transilvania pentru Promovarea Bolnavilor Psihic. În fiecare an, studenţi şi cadre didactice participă la activităţi comune în cele două universităţi, atât în cadrul unor seminarii teoretice, cât şi în cel alunor activităţi practice. Şefii celor două catedre au convenit ca în anul 2007 să organizeze o conferinţă în Cluj-Napoca susţinută în comun cu Asociaţia „Beclean e. V.” şi Fundaţia Estuar, având ca temă „psihiatria comunitară”.Organizatorii conferinţei şi-au fixat ca obiectiv transmiterea unei perspective europene privind asistarea bolnavilor psihic, care să poată contracara imaginea condiţiilor dezolante din instituţiile româneşti de asistenţă psihiatrică.