ISKOLAI BEILLESZKEDÉSI PROBLÉMÁK FELISMERÉSE,PREVENCIÓJA ÉS TERÁPIÁJA - KISS, Szidónia (2009)
Minden gyermek egyéni és sajátos képességekkel, készségekkel, érdeklődéssel rendelkezik. Ennek jelentősége a kisebbségben élők esetében fokozottan jelentős, hiszen a felsoroltak mellett a gyerekeknek meg kell küzdeniük a kétnyelvűségből adódó nehézségekkel is. A speciális igényű gyermekek inkluzív oktatását nagymértékben elősegíti a velük foglalkozó szakemberek (tovább)képzése, a különböző értékelő és fejlesztő módszerek kidolgozása és alkalmazása. Figyelembe véve a pedagógusok szerepét e folyamatban nyilvánvalóvá válik, hogy milyen óriási felelősség hárul azokra a felsőoktatási intézményekre, amelyek felvállalják e szakemberek képzését. A szakemberek továbbképzése illetve a tanügyben dolgozók szakismereteinek bővítése, a különböző egyénre szabott értékelő és fejlesztő módszerek kidolgozása elősegíti, és támogatja a speciális igényű gyermek általános iskolába való integrálását, inklúzióját. A dinamikus értékelő és fejlesztő eszközök nem csak a képességek és teljesítmény közti szakadékot hivatottak csökkenteni, hanem általuk felmérhetőek a gyermekek tanulási képességei, vagyis az, hogy egyénileg a gyermek mennyire képes értékesíteni a felnőttől kapott segítséget (...)