STUDII POLITICE, VOL. IV - BOARI, Vasile; GHERGHINA, Sergiu (2010)
Problemelor fundamentale pe care tranziţiile de la regimurile autoritare către democraţie le impun li se adaugă un mare avantaj de care au beneficiat şi beneficiază ţările Europei Centrale şi de Est. Acestea au sărit unele etape necesare evoluţiei în anumite domenii, bazându-se pe experienţele altor state, pe nivelul de dezvoltare atins şi pe procesul de învăţare. De exemplu, nu a fost necesară dezbaterea şi argumentarea referitoare la utilitatea democratizării şi experimentarea unor alternative deoarece au avut drept model precedentele „valuri ale democratizării” şi recentele succese ale Greciei, Spaniei şi Portugaliei pentru a înţelege beneficiile unui astfel de regim. Afirmaţia rămâne valabilă şi în ce priveşte planul economic, viabilitatea alternativei economiei de piaţă fiind confirmată de modelele vestice din perioada ce a urmat celui de-al Doilea Război Mondial. În planul aderării la Uniunea Europeană (UE) a putut fi, de asemenea, observat succesul repurtat de aceasta în cazurile Irlandei şi Portugaliei şi doar performanţele guvernelor au determinat viteza procesului de aderare (...).