ANUARUL INSTITUTULUI ITALO-ROMÂN DE STUDII ISTORICE (IV) - MÂNDRESCU, Gheorghe (2010)
Un moment important în viaţa institutului l-a constituit organizarea Şcolii de vară „Integrare europeană. Europa Unită. Premise realizări şi perspective” la Cluj-Napoca şi Arcalia cu participarea studenţilor italieni, români şi maghiari, ca răspuns la invitaţia din anul 2006 a Eurolab şi a Universităţii din Messina.Participarea profesorului Pasquale Fornaro alături de profesori şi cercetători români a oferit studenţilor şi cercetătorilor din cele trei ţări o vastă cunoaştere a particularităţilor regionale, subliniindu-se importanţa conexiunii lor în zona Europei centrale şi nu numai.Autorii au urmărit şi urmăres în continuare prezentarea muncii cercetătorilor care susţin doctorate de interes comun. Şi în acest an în paginile anuarului întâlnim extrase din trei asemenea doctorate. Pe aceeaşi linie s-a acordat şi sprijin tuturor cercetătorilor români şi italieni care îşi desfăşoară activitatea în acest sens.