CORESPONDENȚE POLITICE PESTE CARPAȚI. VISARION ROMAN, COLABORATOR LA ZIARUL ”ROMÂNUL” - ONOJESCU, Alexandru; POPOVICI, Vlad (2010)
Lucrarea are ca obiectiv repunerea în circuitul istoriografic a unui material complet ignorat până în prezent: corespondenţele politice ale lui Visarion Roman (1833-1885) la ziarul bucureştean „Românul”. Se poate ridica, în mod justificat, întrebarea: în ce măsură demersul este util colegilor de breaslă, publicului cititor şi ştiinţei istorice în general, cu atât mai mult cu cât e vorba despre documente deja „editate” în paginile ziarului „Românul”, între 1868-1870. Valoarea materialului şi larga sa arie de acoperire sunt oferite de combinaţia dintre autor, periodic şi momentul corespondenţelor.