PLANUL URBANISTIC GENERAL AL MUNICIPIULUI CLUJ-NAPOCA. MATRICEA GEOGRAFICă - SURD, Vasile (2011)
Lucrarea se remarcă printr-un pronunţat accent practic-aplicativ, în sensul argumentării specifice a evoluţiei plan-spaţiale a municipiului Cluj-Napoca. Aspectele de ordin climatic sunt tratate exhaustiv, iar cele legate de exploatarea habituală a spaţiului conduc la alegerea soluţiilor celor mai favorabile. Sunt excelent tratate aspectele de ordin teoretic ce vizează noţiunea de metropolă şi spaţiu metropolitan şi cele legate de riscul geografic, cu trimiteri cartografice minuţios elaborate. Prin conţinut şi mod de abordare, lucrarea este una de pionierat în literatura de specialitate şi un excelent ghid practic al urbanismului la nivel local şi general.