PATRIMONIU ȘI VALORIFICARE TURISTICĂ - DEZSI, Ștefan (2006)
Cursul analizează întreaga complexitate a factorilor geografici şi antropici care pe lângă funcţiile lor de referinţă, au şi una derivată, aceea turistică, ce contribuie la dezvoltarea acestui fenomen de amploare, cu importante implicaţii pe planul relaţiilor dintre componente, cât şi prin efectele de natură diversă, economică, socială, politică.Pe acest fond, se vizează iniţierea viitorilor specialişti cu realităţile unui domeniu geografic în plină expansiune – geosfera turistică – pornind de la reliefarea conceptelor, principiilor, conceptelor şi metodelor şi mijloacelor de investigaţie, a cauzalităţilor şi intercondiţionărilor care stau la originea fenomenului turistic. În acelaşi timp, familiarizarea studenţilor cu structura fondului atractiv, infrastructura de profil, tipurile şi formele de turism practicabile şi fenomenele de risc turistic specifice acestui tip de activitate asigură conştientizarea viitorilor specialişti cu instrumentele necesare abordării problematicii ştiinţifice a acestuia.