SINTEZE DE DIDACTICĂ UNIVERSITARĂ. INSTRUIREA INTERACTIVĂ - CIASCAI, Liliana; DULAMĂ, Maria Eliza; BOCOȘ, Mușata (2010)
Demersurile de întreprins în didactica universitară sunt: explicitarea cerinţelor iniţiale ale învăţării şi precizarea cunoştin-ţelor preliminare ale studenţilor; explicitarea rolului profesorului şi studentului în procesul de învăţare, a cerinţelor de îndeplinit de către fiecare în procesul de învăţare; asistenţă acordată studentului de către cadrul didactic şi furnizarea feed-back-ului necesar acestuia; managementul activităţilor în grupe mari de studenţi; recursul la metode (inter)active în activităţile de învăţare; practicarea unei evaluări congruente, care implică evaluarea formativă şi formatoare. Lucrarea de faţă explicitează modul de aplicare a demersurilor sugerate mai sus în următoarele domenii ale didacticii universitare: matematică, fizică, chimie, biologie, geografie, informatică. În lucrare sunt prezentate activităţi de curs, de seminar şi de laborator, sunt explicitate metode de lucru şi de grupare a studenţilor, sunt sugerate forme de evaluare şi sunt prezentate diverse instrumente de lucru. Prin tematica abordată şi prin modelele de bună practică oferite, volumul de faţă reprezintă o premieră în domeniul didacticii universitare.