NEOBIOTA DIN ROMÂNIA - RAKOSY, Laszlo (2010)
Schimbări petrecute în structura florei și faunei regionale sunt permanente și continue, dar de cele mai multe ori greu sesizabile în timpul vieții unui om. Unele fenomene naturale cum ar fi glaciațiunile, erupțiile vulcanice, căderea unor meteoriți, accelerează evoluția florei și faunei locale. Schimbările profunde din ultimele decenii, caracterizate economic pe industrializare și politic prin globalizare, dar mai ales consecințele acestora, sunt privite de unii specialiști drept o nouă catastrofă, cauzată de om.