KRIPTOGRÁFIA - SZÖLLŐSI, István; SZÁNTÓ, Csaba (2010)
Informatizálódó társadalmunkban egyre fontosabb szerepet kap az adatcsere biztonságának szavatolása. Ezt részben az adatok titkosításával oldhatjuk meg. A kriptográfia klasszikus értelemben a titkosítás tudománya, titkosítási rendszerek (kriptorendszerek) felépítésével és biztonsági elemzésével (kriptoanalízisével) foglalkozik. Modern értelemben azonban a kriptográfia fogalma magába foglal olyan aktuális témaköröket is, mint a digitális aláírások, hitelesítések, hash függvények stb. A kriptográfia fontosságát talán az mutatja a leginkább, hogy napjainkban számos vezet˝o informatikai cég újabb és biztonságosabb titkosítási rendszerek tervezésével és ezek lehetséges alkalmazásaival foglalkozik. Ez pedig egyértelm˝uen hozzájárul a modern kriptográfia robbanásszer˝u fejl˝odéséhez.