SUBCARPAŢII DINTRE OLT ŞI JIU - MĂLĂESCU, Simona (2010)
Lucrarea axată pe cercetarea de Geografie Socială, asupra unui spaţiu geografic de o complexitate deosebită şi perfect pretabil unei astfel de abordări (Subcarpaţii dintre Olt şi Jiu) este o premieră în cercetarea doctorală, geografică, clujeană. Ineditul şi dificultăţile ridicate de rezolvarea unei astfel de teme au determinat autoarea la o analiză, începând încă din primul capitol, impresionantă şi perfect justificată, cu caracter teoretic şi metodologic (care după părerea noastră s-ar putea constitui ca parte de sine stătătoare în cadrul unei proiectate lucrări distincte, pe această problemă). Fundamentarea teoretică a demersului ştiinţific finalizat cu multă implicare, competenţă şi profesionalism au ajutat-o pe D-ra Mălăescu Simona, de a face o cercetare nepartizană şi obiectiv-neemoţională, iar concluziile trase în acest capitol au servit drept argumente cu aplicaţie la situaţiile concrete surprinse analizate şi interpretate, de pe teren. Remarcăm o lucrare modernă ca şi domeniu, conţinut şi metodologie de abordare. Capitolul care maximizează lucrarea şi conferă autoarei calităţile unui cercetător care va fi consacrat datorită elaborării acesteia este cel intitulat Perioada de tranziţie de la egalitarismul structurării sociale şi normele de sistematizare urbană, la exprimarea diferenţierii sociale în spaţiul urban construit:”oraşul în mişcare”. In cadrul acestui capitol de o compexitate aparte sunt analizate într-o succesiune logică aspectele majore ţinînd de raporturile populaţie – habitat şi efectele cu impact nemijlocit asupra structurilor de bază ale spaţiului urban din cele două municipii definitorii, cu analiza etapică-comparativă a fenomenului de înnoire începând cu secolul al XIX-lea, cu oraşul comunist şi concretizarea raportului centru –periferie.