KÖRNYEZETTUDATOSSÁG - NISTOR, Laura (2010)
Conştiinţa ecologică. Abordări teoretice și analize empirice Conceptele de conştiinţă ecologică, respectiv preocupare faţă de mediul înconjurător (termeni care sunt utilizaţi interşanjabil, datorită modalităţii de definire asemănătoare a corespondenţilor în limba engleză: environmental awareness, respectiv environmental concern) sunt din ce în ce mai mult utilizate în discursurile cotidiene. În contextul autohton, acestea sunt cel mai frecvent aduse în discuţie ca fiind norme de care ducem lipsă: oamenii aruncă gunoiul în plină stradă pentru că nu se preocupă de mediul înconjurător, pentru că nu au conştiinţă ecologică. În acest sens, se fac frecvent comparaţii între noi și alții: în alte părţi ale lumii, în special în ţările vestice, oamenii au conştiinţă ecologică, prin urmare străzile sunt curate, deşeurile sunt colectate selectiv etc.