VIAŢA ECONOMICĂ ŞI SOCIALĂ ÎN JUDEŢELE CARAŞ ŞI SEVERIN (1944-1948) (II) - NARAI, Eusebiu-Marcel (2010)
Acţiunea volumului de faţă se petrece în intervalul anilor 1944-1948, dominat de procesul sovietizării României. Cartea tratează realităţile din domeniul industriei, decisiv influenţatede schimbările politice din ţară de după 23 august 1944. Titlul lucrării pare liniştit, neutru, situându-se într-o derulare firească a anilor. În realitate, perioada 1944-1948 a însemnat ceva cu totul neobişnuit faţă de evoluţia anterioară a ţării. Prin presiuni, forţă, minciună şi teroare comuniştii din România, având statul sovietic ca model şi ca sprijin solid, au întronat în ţară un regim totalitar ilegitim, în care acele ceasornicului se învârteau parcă invers. Au făcut aceasta prin lichidarea unei linii normale bazate pe proprietatea privată, pe libera iniţiativă şi pe libertăţi democratice.