FORMAREA DEPRINDERILOR DE IGIENĂ ÎN ÎNVĂŢĂMÂNTUL PRIMAR - DAMIAN, Maria Elena (2010)
Ştiinţa medicală care are ca obiect de studiu sănătatea şi factorii ce o condiţionează se numeşte igienă. Scopul final al ei este păstrarea şi promovarea sănătăţii. Igiena studiază influenţa factorilor mediului ambiant (naturali şi speciali) asupra sănătăţii omului şi elaborează măsuri de asanare, normative şi legi sanitare, menite să fundamenteze un mediu igienic optim de viaţă şi de muncă. În Grecia antică Hygeia, fiica zeului sănătăţii Esculap (Asklepios), era considerată zeiţă a sănătăţii. De la acest nume vine şi cuvântul igienă. Igiena reprezintă baza ştiinţifică a profilaxiei. Despre importanţa profilaxiei au vorbit iluştrii savanţi fiziologi I.M.Secenov şi I.P.Pavlov. Ei au demonstrat că organismul uman şi mediul se află în corelaţie permanentă, iar acţiunea îndelungată a unor factori de mediu generează multe afecţiuni. I.P.Pavlov spunea: ,,Numai cunoscând toate cauzele bolii, medicina actuală se va transforma în medicină a viitorului, adică în igienă în sensul deplin al cuvântului”.