CÂNTAREA BISERICEASCĂ ÎN MARAMUREȘ ȘI SĂTMAR - STAN, Teofil (2011)
Elaborarea acestei lucrări îşi are originea în dorinţa de a pune în valoare dimensiunea cultural-religioasă a românilor din Maramureş şi Sătmar, ţinuturi de la margine de ţară care, poate mai mult decât altele, au fost supuse vicisitudinilor istoriei, interferenţelor de interese ale conducătorilor străini care le-au supus. În mod deosebit am avut în vedere pătrunderea şi impunerea mesajului creştin pe aceste locuri, fapt determinant pentru evoluţia spirituală a celor care au vieţuit aici.