ARTA COLAJULUI. ANIMALE SĂLBATICE - DULAMĂ, Maria Eliza (2011)
Prin realizarea colajelor, copiii învaţă să identifice diverse materiale, să le cunoască proprietăţile, să le sorteze după diferite criterii, să le combine, să le utilizeze în contexte diverse. Ei învaţă să selecteze cele mai potrivite materiale şi instrumente, în funcţie de scopul urmărit. Copiii învaţă să proiecteze, să confecţioneze şi să evalueze produse simple, utile şi de bun gust: tablouri, compoziţii decorative pentru design interior, semne de carte etc. În realizarea colajelor, ei învaţă să alcătuiască un plan de lucru pentru a realiza un produs, să ordoneze logic etapele unei activităţi (scopuri, mijloace, dificultăţi, rezultate, consecinţe etc.). După realizarea colajelor, copiii învaţă să aprecieze calitatea produsului finit, raportat la proiectul iniţial şi să îşi exprime opinii privind produsele proprii sau ale altora, după criterii funcţionale şi estetice. Ei învaţă să utilizeze tehnici de lucru cu diverse materiale şi ustensile: să deseneze un contur după observarea modelului; să traseze un contur cu creionul; să decupeze după conturul trasat; să copieze modele; să preseze hârtia; să suprapună forme; să lipească obiecte; să asambleze forme în interiorul unui contur; să utilizeze şabloane; să perforeze hârtia cu perforatorul simplu/cu model, să înnoade fire; să răsucească fire etc. Când realizează un colaj, copiii îşi dezvoltă simţul practic, simţul estetic şi îşi pot dezvolta potenţialul creativ. Ei descoperă modele (teme) noi şi creează compoziţii originale prin combinarea tehnicilor învăţate, a materialelor din natură şi a celor sintetice, a formelor diferite, a culorilor, ţinând cont de armonia şi acordurile cromatice.