ÎNTOARCEREA LUI DANTE - POMPEI, Gavril (2011)
Întoarcerea lui Dante este al şaptelea volum de versuri al lui Gavril Pompei. Hazardul sau poate predestinarea face ca el să apară sub semnul simbolismului luminos al cifrei şapte. Şi, într-adevăr, nu avem de-a face cu o carte oarecare din biografia autorului. Mai întâi atrage atenţia titlul cu posibilele lui conotaţii. Sintagma aceasta este de fapt o referinţă la Divina comedie, respectiv la călătoria iniţiatică în lumea de dincolo. Întoarcerea ar putea avea înţelesul întoarcerii din moarte, adică dintr-o experienţă a morţii, Dante fiind aici un alter ego.