GEOMORFOLOGIA MEDIULUI - ROȘIAN, Gheorghe (2017)
Relieful Terrei a fost abordat de-a lungul timpului sub diverse aspecte, faptilustrat de literatura științifică existentă. În lucrarea de față, intitulată Geomorfologiamediului, relieful este privit ca parte a mediului, în interacțiunea sa cu ceilalțicomponenți ai acestuia (abiotici, biotici și antropici), relieful fiind inclus în categoriacomponentelor abiotice ale mediului.În contextul actual, în care mediul presupune existența a două elemente, unulînconjurat și altul înconjurător, relieful este considerat ca element înconjurat de cătreceilalți componenți ai mediului. Această situație determină ca relieful să fie, pe de oparte, influențat de către ceilalți componenți, iar pe de alta, prin dinamica sa să îiinfluențeze pe aceștia din urmă.Doar în astfel de condiții se poate vorbi de o geomorfologie a mediului, dupăpărerea mea, una mult mai cuprinzătoare, decât formulările existente, referitoare lageomorfologia environmentală, care pune accent doar pe relația dintre om și relief.