ECOLOGIA MICROCRUSTACEELOR PLANCTONICE DIN BAZINE NATURALE ȘI ARTIFICIALE - BATTES, Karina (2011)
Într-un ecosistem lentic, ce apare ca un adevărat microcosmos, ca o lume în miniatură formată din compartimente bine evidenţiate legate unele de altele printr-o reţea complicată, orice factor perturbator cu acţiune asupra unei singure specii va afecta, mai devreme sau mai tîrziu, întregul ansamblu. Zooplanctonul, prin structura şi funcţiile sale, este indispensabil desfăşurării normale şi eficiente a circuitului materiei şi energiei într-un bazin acvatic de tip lentic. Cuprinzînd grupuri taxonomice diverse, cu cerinţe şi valenţe diferite, zooplanctonul reprezintă într-adevăr veriga de legătură între toate celelalte compartimente ale ecositemelor lentice, asigurîndu-le supravieţuirea şi autosusţinerea.