DOZIMETRIE PRIN TERMOLUMINESCENȚĂ (TL) ȘI LUMINESCENȚĂ STIMULATĂ OPTIC (OSL): APLICAȚII ÎN STUDII DE MEDIU - TIMAR GABOR, Alida Iulia (2014)
Fenomenele luminescente sunt generate de o serie vastă de procese fizice. În funcţie de timpul asociat emisiilor luminescente, aceste procese sunt clasificate ca fluorescenţă şi fosforescenţă. În scopul aplicaţiilor de dozimetrie însă, doar procesul de termoluminescenţă şi cel de luminescenţă stimulată optic sunt de interes. Luminescenţa stimulată optic şi termoluminescenţa sunt fenomene ce constă în emisia fotonică, care apare în cazul stimulării termice, respectiv optice, a unui izolator sau a unui semiconductor care a fost în prealabil expus la un flux de radiaţii ionizante, această emisie fiind dependentă de doza absorbită. În funcţie de clasificarea pe baza timpilor de emisie, luminescenţa stimulată optic (OSL) şi termoluminescenţa (TL) pot fi considerate procese fluorescente. Cu toate acestea, trebuie să subliniem faptul că luminescenţa stimulată optic (OSL) şi termoluminescenţa (TL) sunt asociate cu fenomene de fotoconductivitate. Semnalul luminescent emis este dependent de doza de iradiere, iar în cazul luminescenţei stimulate optic lungimea de undă a radiaţiei emise este mai scurtădecât lungimea de undă a radiaţiei incidente. Prin urmare, materialele folosite pentru dozimetria luminescentă retrospectivă sunt fosfori anti-Stokes.