Municipiul MOINEȘTI – GHID TURISTIC - GĂMAN, George; BOȚAN, Cristian Nicolae (2012)
„Nicicând amintirea copilăriei trăită pe aceste meleaguri aureolate de lumina soarelui și misterele lumii, nu m‑a părăsit”– acestea sunt cuvintele unui moineștean, ale inițiatorului mișcării culturale dadaiste care s‑a născut și a trăit în Moinești, inițiatorul unor logos‑uri care înfățișează peisajul scântâietor al localității noastre. Doar în primii 11 ani de viață, Tristan Tzara a trăit pe aceste meleaguri, însă tot ceea ce ține de Moinești și‑a depus puternic amprenta în sufletul artistului. Eu, până în momentul de față, am trăit doar 18 ani pe plaiurile Moineștiului, însă nu am fost capabil să mă ridic la înălțimea acestor cuvinte ale marelui artist dadaist, nu am reușit să realizez o descriere cu o asemenea trăire interioară, cu o astfel de încărcătură emoțională. Sper însă, ca prin plăsmuirea acestui ghid turistic, să aduc măcar un gram de mulțumire pentru localitatea care mi‑a „aureolat” copilăria. Apariția acestei lucrări se impunea ca o necesitate stringentă, deoarece, până în prezent, Moineștiul nu a beneficiat de un ghid care să surprindă întreaga sa „identitate turistică”. De ce identitate turistică? Dacă până acum schimburile comerciale și petrolul au stat la baza dezvoltării localității, a sosit momentul ca municipiul Moinești să profite de punctul său forte: patrimoniu turistic bogat. Prezentarea, deloc lapidară, a bogăției turistice moineștene are rolul de a atrage necontenit turistul pe meleagurile noastre, dar și de a convinge cititorul de faptul că municipiul și‑a meritat pe deplin titlul de sus în rândul stațiunilor de acest tip din România. Un aspect important pe care s‑a centrat această lucrare este legat și de aprecierea valorii potențialului turistic. În ciuda faptului că acest demers prezintă un nivel ridicat de subiectivitate, s‑a încercat acordarea unor note care să evidențieze o situație ce se încadrează în limitele realului și să realizeze „tabloul turistic exact” al municipiului Moinești. Fie ca acest ghid să folosească la conturarea unei „ere turistice” de excepție pentru Moinești… Mândru că sunt moineștean…