BAZELE GEOGRAFICE ALE FENOMENULUI TURISTIC - CONȚIU, Hadrian V. (2012)
Lucrarea încearcă lămuriri conceptuale în ceea ce priveşte fenomenul turistic, privit ca un sistem complex, cu importante schimburi energetice şi masicoinformaţionale la nivelul geosistemului, şi metodologice, prin prezentarea principiilor, metodelor, mijloacelor şi modelelor specifice geografiei turismului. Deoarece spaţiul turistic are coordonate clare de integrare în spaţiul geografic al Planetei (legătura fiind indisolubilă), practic, este de neconceput o abordare a fenomenului turistic în afara geografiei (ştiinţa prin excelenţă care abordează, competent, sinteza relaţiilor dintre geosferele Terrei, mediul geografic), sau, altfel spus, orice studiu al fenomenului turistic care ignoră aportul important al geografiei este incomplet. Pe de altă parte, frumuseţea studiului geografic al acestui fenomen induce perspective inedite de petrecere a timpului liber, o îmbinare a plăcutului cu utilul, fiindcă, cei care reuşesc, prin aprofundare, să depăşească treapta descriptivă, ancorată în simpla deplasare (călătorie) şi distracţie, ajung la dobândirea de competenţe în organizarea unor acţiuni (manageriale) complexe, într-un cadru atractiv, educaţional şi conservator pentru mediu, adaptat cererii pentru servicii turistice.