CAPITALUL – FORȚĂ A TRANSFORMĂRII. ROLUL CAPITALULUI GERMAN ÎN INDUSTRIALIZAREA TRANSILVANIEI - NAGY, Miklos Robert (2012)
La baza acestei lucări stă o teză de doctorat susținută la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în 2008. Scopul respectivei cercetări a fost aducerea la lumină a provenienței cât mai exacte a capitalurilor germane investite în această regiune, a mecanismelor și căilor de pătrundere în Transilvania, cartografierea ramurilor industriale și zonelor geografice unde s-au efectuat aceste investiții.