SPECIFIC ROMÂNESC ȘI CONFLUENȚE CENTRAL-EUROPEAN: PROFESORULUI TEODOR PAVEL LA ÎMPLINIREA VÂRSTEI DE 70 DE ANI - BALOG, Iosif Marin (2012)
Pentru profesorul și istoricul Teodor Pavel, toate temele pe care le-a abordat, le-a onorat și cultivat cu o seriozitate și o rigurozitate care au constituit un model de mare prețiozitate pentru toți cei care au dorit sa-l urmeze (...) mândri că au avut ce învăța de la Profesorul lor, și ca semn de respect și prețuire coordonatorii volumului îi dedică prezenta lucrare ca expresie a sentimentelor de aleasă gratitudine pentru opera și munca depusă în formarea generațiilor de studenți, de dascăli, și de practicanți ai scrisului istoric.