SOCIETĂȚILE CULTURAL-ARTISTICE ROMÂNEȘTI DIN VOIVODINA: 1945-1962 - STAN, Dorinel (2012)
Viaţa culturală a minorităţii române din Voivodina, prin toate aspectele ei de manifestare, uneşte în timp eforturile românilor de aici pentru a păstra limba, obiceiurile, credinţa şi de a crea valori, culturale şi spirituale care să le afirme individualitatea în această zonă de contact etnic. Românii din Voivodina au contribuit, au depus eforturi pentru crearea strcturilor cultural-artistice care să se impună în contextul multicultural şi multietnic. Comunitatea românească în Voivodina este în mare parte una rurală, satul fiind spaţiul în care prin excelenţă se păstrează obiceiuri şi tradiţii cultural-folclorice. Activităţiile cultural-artistice s-au desfăşurat în mare măsură în zonele rurale.Tradiţional, fiecare sat are, ca instituţie de căpătâi, un cămin cultural sau o şcoală unde activează una sau (mai rar) mai multe societăţi cultural-artistice, care au avut şi au în continuare ca principal obiectiv să promoveze muzica, dansurile, cântecele populare, teatru şi portul tradiţional românesc.